Zaterdag 1 juni 2024 - Dagcursus "Eerst bewegen, dan leren" - locatie Surhuisterveen

Segmentale Rol Reflex

Segmentale rol reflex

De segmentale rol reflex is een latere modificatie van de “nek-op-het-lichaam- en lichaam rechtingsreacties”. Terwijl de nek- en lichaamrechtingsreacties de romp op één lijn brengen met het hoofd als een ervan is gedraaid of gekeerd, zijn de segmentale rolreflexen louter omwentelingsbewegingen.

De lichaam-op-lichaamrechtingsreactie treedt op als het kind op z’n zij wordt gelegd en er druk wordt uitgeoefend op de zijde van het lichaam. Dit activeert de rechtingsreflex van het lichaam (zelfs als de labyrinten zijn vernietigd). Als het hoofd wordt gedraaid, zal het lichaam in het verlengde van het lichaam volgen in een “blokrol”.

De nek-op-lichaamrechtingsreacties werken als het hoofd wordt gerecht, maar het lichaam uit zijn verband wordt gekanteld. Hierdoor wordt de borst gerecht, waardoor een golf strekreflexen wordt geactiveerd die naar beneden door het lichaam gaan, waardoor de buik en de benen worden gerecht.

De segmentale rolreflexen worden op twee sleutelposities van het lichaam ontwikkeld: de schouders en de heupen. De beweging begint bij het hoofd, dan volgen de schouders, de borst en het bekken of vice versa.

Deze reflexen beginnen in de 6e levensmaand te verschijnen om te kunnen rollen, eerst van de rug naar de buik in de 6emaand, dan van de buik naar de rug tussen 8-10 maanden, gevolgd door zitten, op vier punten geknield zitten en uiteindelijk staan. Als het kind in deze activiteiten geoefend en bedreven wordt, wordt de reflex voor de ontwikkeling van liggen naar staan overbodig; deze behoort echter het hele leven te blijven bestaan om gemakkelijker van houding te kunnen veranderen en bewegingen als hollen, springen, skiën, etc. soepeler te maken.

Pagina in aanbouw>

Vul de vragenlijst reflexintegratie in voor jouw kind en neem dan contact op met een INPP therapeut bij jou in de buurt.

Bezoek ook onze onderwijs website op: https://leerproblemen.eu/