Zaterdag 1 juni 2024 - Dagcursus "Eerst bewegen, dan leren" - locatie Surhuisterveen

Mijn kind heeft moeite met tijdsbesef

Mijn kind heeft moeite met tijdsbesef: Tijdsbesef is het gevoel hoe lang iets duurt. Hier wordt gekekenhoe lang het geleden is, of hoe lang iets zal duren. Tijd wordt uitgedrukt in seconde, minuten, uren, dagen, weken, maanden, jaren etc.

De biologische klok speelt hier een belangrijke rol. Hier een citaat van het herseninstituut:

“Veel processen in ons lichaam volgen een dagelijks ritme van 24 uur, zoals bijvoorbeeld het slaap-waakritme. Het mechanisme wat verantwoordelijk is voor dit ritme wordt de biologische klok of circadiane klok genoemd”.

“De hoofd- of masterklok bevindt zich in onze hersenen en wordt gevormd door een kleine groep zenuwcellen in de hypothalamus die hun dagelijks ritme opleggen aan de rest van ons brein en lichaam. Deze cellen vertellen ons dus wanneer we moeten slapen en opstaan, maar beïnvloeden ook onze stofwisseling, hormoonafgifte, stemmingen en nog veel meer, elke 24 uur opnieuw”.

Mijn kind heeft moeite met tijdsbesef bekeken vanuit het perspectief van INPP. Ook hier speelt de neurologische ontwikkeling met betrekking tot de inhibitie (remming) van de primitieve reflexen een rol. De primitieve reflexen op het niveau van de hersenstam mogen daar niet meer zijn en vanaf 6-12 maanden na de geboorte hebben deze in hun functie voldaan. Het is dan tijd dat de posturale reflexen (houding reflexen) zich gaan ontwikkelen. Een belangrijke reflex die hier een rol speelt is de tonische labyrint reflex.

Het reflexstimulering en inhibitie programma kan uitkomst brengen bij kinderen die nog moeite hebben met een niet goed tijdsbesef. Het oefenprogramma bestaat uit bepaald fysieke, stereotype bewegingen die gedurende negen tot twaalf maanden ongeveer 5 tot 10 minuten per dag worden geoefend.

Deze bewegingen zijn gebaseerd op een gedetailleerde kennis over reflexchronologie en normale kinderontwikkeling. Het INPP stelt dat bepaald bewegingspatronen, die in de eerste levensmaanden worden uitgevoerd, een natuurlijke inhibitie van reflexen bevatten.

Vul de vragenlijst reflexintegratie in voor jouw kind en neem dan contact op met een INPP therapeut bij jou in de buurt.

Werk je in het onderwijs en ben je benieuwd wat het INPP programma voor jouw leerlingen kan betekenen?

Bezoek dan onze onderwijs website op: https://leerproblemen.eu/

Ben je therapeut of behandelaar voor kinderen/volwassenen en ben je benieuwd hoe jij het INPP programma kan toepassen?

Kijk dan op onze therapeuten website: https://www.inppreflexintegratie.nl/