Zaterdag 1 juni 2024 - Dagcursus "Eerst bewegen, dan leren" - locatie Surhuisterveen

Mijn kind heeft last van reisziekte

Reisziekte en bewegingsziekte treedt op wanneer informatie die naar de hersenen wordt gestuurd vanuit de verschillende sensorische (zintuigelijke) systemen. Deze zijn betrokken bij de detectie van beweging (vestibulair, proprioceptief en visueel). Tegenstrijdige informatie is verwarrend voor het hersensysteem. Dit gebeurt vaak bij overgevoeligheid voor beweging in een bepaald vlak of voor een bepaalde bewegingssnelheid.

Behoud van primitieve reflexen, onderontwikkelde houdingsreflexen, vestibulaire of visuele disfunctie kunnen individueel en/of collectief bijdragen aan het ervaren van bewegingsziekte.

Het verbeteren van houdingscontrole, oprichten en evenwichtsreacties op verandering van houding kan de ervaring van bewegingsziekte verminderen. Een voorwaarde is dat er geen andere organische reden is die ten grondslag ligt aan de zich voordoende symptomen.

Kind in auto

Bij mijn kind heeft last van reisziekte zijn nog de volgende oorzaken te noemen waar één belangrijke reflex in het bijzonder nog actief kan zijn na de tijd van inhibitie (remming) in een hoger deel van de hersenen. Deze reflex noemen we de tonische labyrint reflex. Deze reflex wordt onder andere geactiveerd als op de hersenstam een prikkel wordt afgegeven en niet juist door de ogen, het evenwichtsorgaan en de kleine hersenen gelijktijdig verwerkt kunnen worden. Deze baan of boog noemen we de vestibulaire oculair reflexboog (VOR).

Als het kind in slaapt valt in de auto of boot kan dat een milde vorm van bewegingsziekte of reisziekte zijn. Door oefeningen te doen met de INPP reflex integratie therapie help je kind om met bewegingen op het juiste neurologische niveau te doen. Hierdoor kan het het kind over dit probleem heen komen. De oefeningen zijn zeer subtiel en duren gemiddeld 5-7 minuten. Deze oefeningen worden dagelijks gedaan.

Vul de vragenlijst reflexintegratie in voor jouw kind en neem dan contact op met een INPP therapeut bij jou in de buurt.

Werk je in het onderwijs en ben je benieuwd wat het INPP programma voor jouw leerlingen kan betekenen?

Bezoek dan onze onderwijs website op: https://leerproblemen.eu/

Ben je therapeut of behandelaar voor kinderen/volwassenen en ben je benieuwd hoe jij het INPP programma kan toepassen?

Kijk dan op onze therapeuten website: https://www.inppreflexintegratie.nl/